paine la test

Pâine la țest

Țesturi Pâine reînvie vechea tradiție de a coace pâinea la țest, în cuptorul pe vatră. Pe site-ul lor găsiți țesturi pentru cuptorul vostru și informații despre tradiții culinare românești. De la ei am aflat că:

“Şi românii au lipia lor. Făină straşnic cernută pentru un aluat bine dospit, câteva surcele, bălării sau beţe de floarea-soarelui de pus pe foc şi priceperea „trecutelor” gospodine din zona Olteniei au dat naştere unuia dintre cele mai de preţ produse tradiţionale româneşti: pâinea la ţest. Întregul secret al gustului stă însă ascuns în capacul din lut care înăbuşă sute de ani de istorie, rezumâdu-i la o reţetă unică. Întreaga istorie a ţestului a început în câmpia Olteniei, în comuna Fărcaşele, unde s-au inventat cele mai vechi sisteme pentru copt pâinea folosite de români şi în prezent: ţestul şi cuptorul pe vatră.”

O rețetă foarte simplă de pâine la țest din: făină de grâu, sare și apă cât cuprinde.

Ingrediente:

  • 500 g făină de grâu
  • sare
  • apă cât cuprinde

Mod de preparare:

Mai întâi se cerne făina, pentru a o curăţa de impurităţi, dar şi pentru a o aera. Făina se aşază într-o covată, iar în mijloc se face o adâncitură, cu pumnul. Se presară sare, se adaugă apă, puţin câte puţin, şi începe a se lega aluatul, frământându-l mai întâi cu o singură mână.

Când este suficient de moale şi nu se mai lipeşte de mână, se frământă destoinic cu amândouă mâinile, împungându-l din când în când cu pumnii, pentru a deveni mai elastic. Se lasă puţin la loc cald, acoperit cu un şervet, după care se formează mai multe turte, care se aplatizează.

Se crestează uşor sau se înţeapă cu dinţii furculiţei (pen­tru ca să nu se umfle, la copt). Se pun la copt în ţestul dinainte pregătit (focul, care a ars mocnic, a încălzit spaţiul de sub pălăria de lut; dăm jarul deoparte, măturăm piatra şi punem turtele de aluat, apoi acoperim.

Se lasă aproximativ 15-20 de minute, eventual, o parte din jar se aşază de jur împrejurul pălăriei ţestului, ca să nu îşi piardă prea repede căldura. Este gata când turtele au început să se rumenească deasupra.

– sursa: Testuri Pâine

Cunoașteți alte rețete care folosesc acest ingenios sistem pentru copt?

0 comments on “Pâine la țestAdd yours →

Leave a Reply