ce știți despre bucătăria românească?

Manuscrisul brâncovenesc O lume într-o carte de bucate: Manuscris din epoca brâncovenească, aflat în arhivele Bibliotecii Academiei Române, este apreciat de specialişti ca fiind cea mai veche carte autohtonă de reţete şi este titrat în pitoreasca limbă veche românească:

Carte întru care să scriu mâncările de peşte şi raci, stridii, melci, legumi, erburi şi alte mâncări de sec şi de dulce, dupre orânduiala lor!

Costache Negruzzi și Mihai Kogălniceanu au marcat un moment în istoria literaturii românești culinare prin publicarea în 1841 a cărții de rețete 200 rețete cercate de bucate, prăjituri și alte trebi gospodărești. Pe Tipărituri Românești găsiți cuprinsul și link pentru download.

Intrați alături de noi în Universul gusturilor românești, bogate în senzații și influențe.

 

 

polenta

Mămăliga / Polenta / Puls / Kachamak / Muhlama / Grits / Atole / Angu

Mămăliga, un fel de mâncare tradițional în țara noastră, este popular de…

0 comments
mosogourmet

Cum își păstrează japonezii tradițiile?

Ursuleți din orez, aluat și morcov Chopper este un personaj din animația…

0 comments
pristolnic

Pristolnicul [Abutilon theophrasti] – Floarea pâinilor

Pristolnicul – Floarea pâinilor Ierburi Uitate prezintă pe larg o…

0 comments
belezdruga

Belezdruga

Ingrediente – untura sau ulei – ceapa – branza de oaie framantata…

0 comments
paine la test

Pâine la țest

Țesturi Pâine reînvie vechea tradiție de a coace pâinea la țest, în…

0 comments
budinca de vinu 1841

Budincă de vinu (M. Kogălniceanu, C. Negruzzi – 1841)

Ingrediente: 205 dramuri unt (693 g) 4 franzele posmag (uscate) 100 dramuri…

0 comments
carticica care cuprinde multe lucruri spre folos

Ciocolata, așa cum se pregătea în 1806

Cărticică care cuprinde multe lucruri spre folos, București, 1825, este o carte…

0 comments
vatra-hielscher

Ce mâncau românii acum 100 de ani?

Re-aducem în atenție articolul Mihaelei Stănescu, publicat pe descopera.ro, care face o…

2 comments

Pâine de casă, ca la Valea Dragului

Antena Satelor a publicat o rețetă tradițională din Valea Dragului. Ingrediente: 500…

0 comments