vatra-hielscher

Ce mâncau românii acum 100 de ani?

Re-aducem în atenție articolul Mihaelei Stănescu, publicat pe descopera.ro, care face o incursiune în universul rural al începutului de secol XX, pornind de la cartea din 1895, intitulată „Igiena ţeranului român”, a doctorului Gheorghe Crăiniceanu, unde sunt explicate obiceiuri și tradiții culinare în capitolul – „Alimentaţiunea în diferite regiuni ale ţerii şi în diferite timpuri ale anului.”

[…] oamenii de la sate mâncau multe lucruri pe care azi tot mai puţini români le mai mănâncă: ştir, podbal, frunze de sfeclă, hrişcă, mei, bob, ulei de cânepă, jufă (julfă) – tot un produs obţinut din sămânţă de cânepă; semăna cu un fel de brânză şi era folosit ca umplutură de post la plăcinte şi turte ori amestecat cu “tocmagi” (tăiţei).

2 comments on “Ce mâncau românii acum 100 de ani?Add yours →

Leave a Reply