test test

Mămăliga, un fel de mâncare tradițional în țara noastră, este popular de multă vreme și în alte locuri, unde îl întâlnim cu denumirea din limba italiană, polenta, a cărei origine se află în rețetele latine de puls sau pulmentum. Wikipedia ne spune că romanii mâncau atât de mult puls, încât grecii i-au numit pultiphagonides (porridge eaters).

Portugalia o gătește ca papas de milho, pirão sau xerém, iar Bulgaria o numește kachamak. Turcii din jurul Mării Negre folosesc termenii de kuymak sau muhlama.

În Statele Unite găsim un preparat similar, numit “grits“. Locuitorii din zona de origine a porumbului – Mexic, prepară o variantă dulce, mai lichidă a mămăligii, atole, pe care o beau când consumă tamales sau alte preparate, în special în preajma Crăciunului, considerând-o comfort food. Brazilienii o numesc angu.

Denumirea latină și unele dintre cele de mai sus au fost folosite pentru orice tip de porridge de cereale, atunci când porumbul nu exista în Europa. Meiul era preferat, în special de vechii locuitori ai României de azi, când această cereală super-productivă constituia majoritatea hranei consumate de ei. Ar fi interesant să încercăm o mămăligă din mei.

Imaginea de mai sus ilustrează rețeta recomandată de Jamie Oliver – Braised Short Ribs & Polenta, iar mai jos puteți vedea un video cu prepararea.

0 comments on “test testAdd yours →

Leave a Reply